מאת עידן שטרית, אופטומטריסט ומנהל מקצועי חטיבת העיניים לפידות מדיקל, היבואנית הרשמית של עדשות צייס לישראל
צרכנים בכל רחבי העולם מושפעים מאוד ממגמות צרכנות משתנות, בין המגמות העיקריות בולטת המגמה של שמירה על אורח חיים בריא: צריכת מזון עם יתרונות תזונתיים, פעילות ספורטיבית, יציאה לחופשות בסימן הבריאות ועוד. טרנד השמירה על הבריאות הגיע גם לעולם האופטיקה, וישנן חברות המשכילות לקחת את הפיתוחים הטכנולוגיים שלהם צעד אחד קדימה בכיוון זה.
כצרכנים אנו מעוניינים לדעת שהמשקפיים אותם אנחנו רוכשים עונים על כל הדרישות הראייתיות שלנו ברמה הגבוה ביותר, אבל מה אם הם יענו גם על הנושא הבריאותי הקשור לחשיפת העין והעור העדין שמסביב, לקרינת אולטרה סגול? כיום זה אפשרי…
אלו נזקים עלולים להיגרם לעיניים כתוצאה מחשיפה לשמש?
אור אולטרה סגול (UVR) הוא קרינה באנרגיה גבוהה הנמצאת בין קרני הרנטגן לבין האור הנראה של הספקטרום. למרות שבוודאי שמעתם על ההשפעות השליליות של ה- UVR, לקרינה זו ישנם גם השפעות מועילות לבני אדם, כגון קבלת ויטמין D באמצעות חשיפה לעור. אבל קרינת אוּלְטרָה סָגוֹל (UVR) פוגעת בעיניים וגורמת להזדקנות של הרקמות והתוצאות שאנחנו מכירים יהיו למשל קטרקט וגידולים ממאירים או שפירים הנובעים מהחשיפה ומהתנאים הגנטיים האינדיבידואליים של כל אדם.
חשיפה ארוכת טווח לקרינת UV יכולה להיות חמורה יותר. קרני UV גורמות נזק לתאים ומשפיעות על מנגנון הריפוי שלהם. כתוצאה מכך יכול להיגרם נזק, ניוון או הזדקנות מוקדמת של רקמות העין:
כוויה בקרנית (photokeratitis): אפקט הנגרם מחשיפה עודפת ללא הגנה לקרני UV בזמן קצר. התסמינים כוללים כאב, אדמומית בעיניים, תחושת גוף זר, תחושה מחוספסת בעיניים, ורגישות קיצונית לאור. האפקט זמני בדרך כלל ורק לעתים רחוקות גורם נזק בלתי הפיך לעיניים. כוויות בקרנית יכולות
להיגרם למשל כתוצאה מבילוי בחוף הים ללא משקפי שמש, בקרבת שלג או משטחים בהירים אחרים כמו בטון, או חשיפה מלאכותית למקורות אור כגון מיטות שיזוף.
כוויה ברשתית (solar retinopathy): נזק הנגרם מחשיפה ארוכה למקור אור חזק, או מחשיפה לאור בוהק במיוחד (כגון צפייה ישירה בשמש). אמנם העדשה של העין האנושית הבוגרת תספוג כמות רבה של קרני UV כדי להגן על העין, אך חשיפה אינטנסיבית מציפה את ההגנה הטבעית, ועשויה לגרום לכוויה ברשתית שיכולה להתבטא בכתם עיוור זמני או קבוע. גם אם הצריבה ברשתית היא זמנית, יחד עם חשיפה לשמש לאורך החיים, הדבר עלול לגרום לניוון מואץ של הרשתית.
מחקרים מדעיים מראים כי גם חשיפה לכמויות קטנות של קרינת UV על פני תקופה של שנים רבות עלולה להגביר את הסיכון לנזקי עיניים כגון:
קטרקט – מחלה של העין המתבטאת בעכירות עדשת העין. המחלה היא אחת הסיבות העיקריות לירידה בראייה בעולם המערבי ולגורם העיוורון העיקרי במדינות מתפתחות.
ניוון מקולרי – מחקרים הוכיחו כי גם אור ניראה בעל אנרגיה גבוהה יכול לפגוע בשכבת העצב הפנימי של העין (הרשתית) ולהוביל לניוון מקולרי (המקולה היא מרכז הרשתית).
השמש היא המקור העיקרי של קרינת אוּלְטרָה סָגוֹל (UVR). קרינת ה- UV הגבוהה ביותר היא בצהריים, אך חשיפה אינטנסיבית יכולה להתרחש בשעות הבוקר ואחה"צ ואפילו בימים מעורפלים או מעוננים חלקית. כולנו נמצאים בסיכון לנזק לעיניים כתוצאה מחשיפה ממושכת לשמש, אבל מספר קבוצות צריכות להתמודד עם סיכון מוגבר, בפרט ילדים מתחת לגיל 10 שעיניהם אינן מסוגלות לחסום את קרינת ה-UV כפי שעושות זאת העיניים של מבוגרים. לכן, חשוב מאוד להקפיד כי ילדים צעירים ירכיבו משקפי מגן במשך כל הזמן בחוץ בשמש.
אנו מגנים על העור שלנו עם מסנן קרינה, אבל מה עם העיניים?
הנזק הנגרם לעיניים מהשמש מצטבר במהלך החיים ולכן, חשוב תמיד להגן על העיניים בכל יציאה מן הבית במהלך היום. כיום ישנם עדשות ראייה רגילות החוסמות את קרינת ה- UV, ובכך מורידות את התלות במשקפי שמש ומעניקות הגנה לעיניים. למעשה טכנולוגיה זו מעניקה בפעם הראשונה יתרון מהותי למי שמרכיב משקפיים על פני מי שלא מרכיב משקפיים. טכנולוגיה מתקדמת זו יוצאת סטנדרט חדש של חסימת UVR עד 400. מגוון מחקרים קליניים מראים שבעדשות הראיה שמעניקות הגנה מתחת לסטנדרט זה, עדיין תיתכן פגיעה בעיניים.
References:
https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/ophthalmology/Pages/protect_your_eyes_from_radiation_damage_article.aspx
zeiss white paper – ZEISS UVProtect: Full Protection From Hazardous UVR In All
Popular Lens Materials